Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Яна Монева: Живеенето е нараняване, всяка среща е докосване

Яна Монева
Снимка: Личен архив

"Винаги, когато се извиняваме, всъщност се освобождаваме. Винаги има хора, които по един или друг начин нараняваме, без да искаме. Живеенето е едно нараняване. Всяка среща е и докосване и никога не знаеш дали е добро, или може да нарани другия."

Това каза пред БНР Яна Монева, психолог и поетеса, асистент по психодрама, преди представянето на стихосбирката ѝ "Всички опити да се извиним".

"Заглавието го измисли Марин Бодаков. Той много обичаше да се извинява и много се шегувахме с това."

"Човек винаги стига до някакви противоположности, които му създават напрежение – противоположности в него, в някаква ситуация, в отношенията. Способността да удържаме тези напрежения, да не отиваме в едната или другата крайност, е способността да пазим баланс, който се оказва много труден. Все нещо ни изкарва от равновесие", коментира Монева в предаването "Преди всички".

"Изкуството само ни посещава. То ни извиква в някакви моменти. За мен това е начин да вляза за малко в себе си, да разтоваря, ако си намеря думите. Не съм поет в класическия смисъл на думата. Писането за мен е начин да се разтоварим, да намерим формата, в която да кажем нещо, до което сами сме стигнали", сподели за творчеството си Яна Монева.

"Хората приемат, че ходенето на терапия е само болезнено преживяване. Понякога се смеем заедно в кабинета, понякога си разказваме хубави истории. Това също е част от живота, не е само оплакване."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна