Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънец чисти зелени площи в столичен квартал. Районният кмет: Студентски град е твърде неуредено място

Студентски град
Снимка: БГНЕС

Румънец, който живее в Лондон, женен е за българка и пътува редовно до България за физиотерапия на едно от децата си, почисти терени в Студентски град до медицински център за деца с проблеми в развитието.

Габриел Християнович  Снимка: Виктория Петрова

Докато чака детето си да излезе от процедури, в продължение на седмица, по 1-2 часа на ден Габриел Християнович почиства зелени площи в близост до ул. "8 декември", които са неподдържани, замърсени и частично превърнати в паркинг и нерегламентирано сметище. Събира много боклук.

"Накрая, защото бях много изморен, имаше много боклук, опитах се да спирам хора да ми помогнат, студенти. Първите не искаха да ми помогнат, но втора група дойдоха. Бяхме 5-6 мъже, те ми помогнаха да изхвърлим боклука", разказва Габриел пред БНР.

Снимка: БГНЕС

В Букурещ има почти два пъти повече жители от София, има седем кметства. В три от тях "от нищо правят нещо", споделя той и изразява недоволството си, че тук родителите с малки деца няма къде да стоят.

Снимка: Виктория Петрова

"Тук имаше много боклук. Ние можем да чистим, но ако няма подкрепа от политиката… В Румъния има много доброволци. Събрахме 30 милиона евро, за да направим болница за рак за деца", прави съпоставки Габриел.

Анета Савова от Столичния инспекторат пояснява, че инспекторатът има правомощия да съставя констативен протокол, за да установи замърсяването, а след като се установи кой е собственикът на имота, се дава предписание за неговото почистване. Следва акт за административно нарушение, ако терените не бъдат почистени.

Снимка: Виктория Петрова

Това са територии смесена собственост – държавна и общинска, друга част са частни имоти, уточнява кметът на район Студентски Петко Горанов за почистените от Габриел площи. По думите му ресурсът на общината е ограничен.

"Студентски град е едно твърде неуредено място, с наличието на обширни територии публична държавна собственост. Те трябва да бъдат припознати като такива от държавата и тя да започне да се грижи за тях. Преливането от публична държавна собственост в общинска собственост прави нещата малко трудни за следене. Няма ясно отграничаване на държавната от общинската собственост", коментира районният кмет.

Повече по казуса чуйту в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени