Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За втора година ще се проведе “Банско Джаз Академия“

Снимка: fb/Bansko Jazz Festival

За втора година ще се проведе „Банско Джаз Академия“, която се организира от Асоциация „Фестивалите в България“, в рамките на Банско джаз фестивал. Целта е да се даде възможност на млади музиканти да обогатят познанията и уменията си, да се изявят пред публиката и да създадат нови контакти и партньорства.

Пред Радио София Илияна Щерева-Иванова – председател на УС на Асоциация „Фестивалите в България“ и ръководител на фестивала в Банско разказа, че „Банско Джаз Академия“ дава възможност на младите музиканти и изпълнители да участват и в майсторски класове и уъркшопове, водени от известни български и чуждестранни музиканти.

„Джазът дава свобода и подтиква към импровизация. С участниците в академията през цялото време ще работят Любо Денев, Мишо Йосифов и Вили Стоянов, естествено и всички други български музиканти, които да включени в програмата на голямата сцена, както и имената, които са наши гости от световната сцена“, каза Илияна Щерева-Иванова и припомни как по време на първата Джаз академия през 2022 г. участниците са имали срещи и възможността да се участ от джазмени от ранга на Били Кобъм, а Салвадор Собрал дори е поканил три певици да излязат на голямата сцена с него и да изпеят заедно песента, с която той печели Евровизия.

Илияна Щерева - Иванова подчерта, че тази година Джаз Академията ще бъде надградена.

„Идеята ни е тези майсторски класове да извадят един нов продукт, един нов концерт, който музикантите ще покажат в последния ден на младежката сцена. До 31 март желаещите могат да кандидатстват за участие в Академията, като условието е да имат свой проект, а отделно от това ще се създават и нови музикални взаимодействия“, допълни председателят на УС на Асоциация „Фестивалите в България“.

На 19 април, на специална пресконференция в Банско ще бъде презентирана програмата на тазгодишния джаз фестивал в Банско, добави Илияна Щерева-Иванова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени