Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Кюстендил проследява историята на изборите в България от 1879 до 1944

Снимка: Държавен архив - Кюстендил

За 60 години  - от 1880 г. до 1940 г., в България са проведени над 25 избора за Обикновено и 5 избора за Велико Народно събрание, става ясно от дигитална изложба на Държавен архив – Кюстендил на тема: "От Историята на парламентарните избори в България… Кюстендил, Дупница и селата".  Т.е. - и тогава се е гласувало често. 

Изложбата показва доста любопитин неща по законовата страна и по самата организация и провеждането на изборите.

Първите парламентарни избори в Българското княжество са проведени на 30 септември и 7 октомври 1879 год. Според първия изборен закон право на глас имат всички български граждани, навършили 21 години, но само тези от тя,х които се ползват с граждански и политически права и са постоянни жители на някоя община. И тогава е имало принцип за уседналост от 6 месеца.

Без право на глас са били осъдените на затвор не по-малко от три месеца за кражба, мошеничество, злоупотреба с обществени пари. Кандидат-депутатите е трябвало да имат навършени поне 30 години, български граждани, с граждански и политически права. Законът е казвал, че всяко лице, вписало се в избирателните списъци с чуждо име или звание, местожителство, което е скрило някое от условията, които не му дават право на глас, се наказва със затвор от един до три месеца и глоба от 50 до 300 лева.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени