Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Стоянов: ВМЗ - Сопот може да произвежда 155-мм снаряди, но засега няма серийно производство

Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че държавното оръжейно предприятие ВМЗ-Сопот може да произвежда 155-милиметрови снаряди, каквито ЕС планира да доставя на Украйна. Според Стоянов обаче става дума за експериментално, а не за серийно производство на такива боеприпаси в България:

ВМЗ са произвеждали такива снаряди, но в такива бройки, които са по-скоро за тестове. Надали има и 500 снаряда, които са произведени, тестовете са успешни, има техническа възможност да произвеждаме, но до момента няма серийно производство"

Миналата седмица ЕС одобри схема, по която на Украйна ще бъдат доставени 1 милион 155-милиметрови снаряди, които имат голяяма унищожителна способност. Държави, което разполагата със запаси, ще могат да ги изпратят, като бъдат компенсирани за това от общ европейски фонд.

ЕС ще финансира е обща поръчка на снаряди за Украйна, в които са готови да се включат повечето от странитечленки. България отказа да се присъедини към такава обща поръчка, като министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че Българската армия не използва 155-милиметрови снаряди.

В същото време президентът Румен Радев заяви, че заедно с Европейската комисия ще се работи за повече инвестиции в бъргарската военно-отбранителна индустрия.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна