Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианецът Пабло Джиролами с хореографска резиденция у нас

Снимка: личен архив

Един от най-награждаваните млади хореографи в Европа – Пабло Джиролами осъществява своята резиденция в "Дерида денс център". Тук Пабло ще работи по 2 паралелни проекта, заедно с танцьорите: Сара Ариоти, Ясмин Гарив, Шани Хадаши, Катаржина Закжевска, Фабио Кавало и Гилерме Леал. Първият проект е "Миграция" и в него е наложена практика на компанията, в която хореографът работи, вид отворена репетиция – загряване. А другият му проект е "RER'' – най-новата продукция на компанията на Пабло, по която той започва работа през предходните месеци и ще я финализира именно у нас, споделя Пабло Джиролами:

"Много съм очарован от животните и природата. Също така наблюдаването на миграцията на животните винаги са събуждал моето любопитство. Това е физическо и духовно пътуване. Ние дори като човешки същества имаме удобства и лукс, но трябва да си представяме хилядите километри, които пропътуват животните в природната среда. Една случка ще разкажа, една сутрин, миналата година, точно март беше, се заслушах в един звук вкъщи, който обичайно не съм чувал, имаше буря. Чух жерави, които летят и минават над облаците. Така се извисяваха по своя път, изпитах невероятна емоция, като си представих, че на цялата буря има птици, които се извисяват и си общуват помежду си и знаят крайната си точка и дестинация. В плен съм на природата. За моята компания е много важно понятието инстинктивно, затова се вдъхновяваме от природата. Опитваме се да създадем нов език, който ни помага да открием инстинктивен елемент у нас самите. Това обединява всички наши проекти. В "Rer" изучаваме живота на Земята и неговата еволюция и проследяваме еволюционния път. "

Пабло Джиролами и Ангелина Грозева
В работата "Миграция" Пабло работи с мотива за миграцията на животните, нещо което има корени в практиката на компанията на Пабло като мотив на загряването. Тук хореографът използва нещо като аудио гайд, за да навигира и провокира своите тацьори. Най- новата работа на танцьора е "Rer" и в нея отново има елемента на преоткриването на животинското във всеки един от нас и мотив тук е силата да преминеш напред, през лабиринта. Движеща сентенция в Rer е: "Когато някой палеонтолог намери нашата органична статуя, той ще каже: "Те не обичаха достатъчно". А обичта смята Пабло е много важна, и за колегиалността и за творбата, и за отношението към самите нас и телата ни.

Днес (29 март) от 19 часа на сцена "Дерида" ще можете да наблюдавате отворена репетиция под формата на перформативно упражнение за загряване на трупата на Пабло Жиролами, което постепенно ще се развива в спонтанна композиция. Участие ще вземат Сара Ариоти, Ясмин Гарив, Шани Хадаши, Катаржина Закжевска, Фабио Кавало и Гилерме Леал. Пабло ще изнесе тук и безплатен уоркшоп за професионални танцьори, който се провежда на 30 март, на 31 март от 19 часа на сцена "Дерида" е премиерата на "Rer".

Проектът се реализира в рамките на Резидентската програма на Derida Dance Center, с финансовата подкрепа на Столична община – Календар на културните събития. Представлението се представя на Сцена Дерида, благодарение на финансовата подкрепата на Национален фонд "Култура" – програма "Едногодишен грант" 2022 и програма за "Възстановяване и развитие на частни културни организации".

Чуйте разговора с Пабло Джиролами в звуковия файл. Преводът в ефир от италиански в ефир е на Радея Гешева от Италианския културен институт.


Пабло Джиролами завършва танцовата академия в Цюрих и започва професионалната си кариера в Hessisches Staatsballett Wiesbaden/ Darmstadt. Печели различни награди.
В момента работи като артист на свободна практика и артистичен директор на компания IVONA.
Има 1-ва награда от международен хореографски конкурс Linkage на Компания Стрийм Денс през 2021, 1-ва награда в 10-та ежегодна международна седмица на танца в Йерусалим, 2022 и е финалист в конкурсната програма на фестивала за съвременен танц Masdanza.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!