Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров обяви, че Западът няма интерес от прекратяване на войната в Украйна

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че Западът няма интерес от прекратяване на войната в Украйна. Лавров каза това след преговори в Москва с иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахиан.

Сергей Лавров за пореден път обвини Запада и властите в Киев за конфликта в Украйна, който нарече “война”, а не “специална военна операция”. Той разкритикува американския държавен секретар Антъни Блинкън, който заяви наскоро, че сключването на примирие в момента ще бъде в интерес на Русия. Лавров посочи, че не знае на какво се основава този, по думите му, повърхностен анализ, но изказа своето предположение.

"Западът не иска да спира тази война, вижда в тази война собствените си геополитически интереси преди всичко от гледна точка на опитите му да отстрани поредния си конкурент на международната арена в лицето на Руската федерация".

Лавров увери, че Русия, Китай и Иран ще противодействат на опитите на Съединените щати и техните съюзници да наложат западната хегемония. Освен това той подкрепи възстановяването на “ядрената сделка” с Иран, като подчерта, че окончателното решение трябва да бъде взето от всички участници в преговорния процес.

"Разбира се, окончателното решение трябва да бъде прието от всички участниците в "ядрената сделка", включително Русия и Китайската народна република".


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени