Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жителите на град Баня готвят протести

Част от хората не искат центърът, паркът и някои сгради да станат недвижимо културно наследство

| обновено на 30.03.23 в 08:43

Назрява недоволство сред хората в карловския град Баня, които готвят протести. Днес се събират на общоградско събрание, на което ще обсъдят притесненията си и последващите си действия. 

Причината е идеята на НИНКН центърът, паркът и някои прилежащи сгради и терени в града да бъдат обявени за недвижимо културно наследство. Процедурата е в ход, очаква се експертен доклад, въз основа на който всякакви дейности по улиците и парка на града трябва да бъдат преустановени. 

Общинският съвет на Карлово вече взе решение да възрази срещу започнатата процедура. 

Опасенията са, че ако намерението на института за културно наследство стане факт, ще се осуетят множество инвестиционни намерения, както и ще бъде стопирано благоустрояването на града. 

"Притесненията ни са, че ако се утвърди тази процедура, бъдещите проекти за благоустрояване и развитие на Баня като курорт ще станат много трудни и тежки заради съгласувателните процедури или направо ще се стопират", обясни пред Радио Пловдив кметът на града Стамен Гешев.

Той подчерта, че в предложенията на НИНКН влизат асфалтирани улици, тротоари, зелени площи, паркинги, но го няма читалището, което е единствената културна институция в Баня.

По думите на кмета, жителите не възразяват само царската жп-гара да остане със защитен статут, но настояват останалите обекти да се извадят от списъка. 

Общоградското събрание, на което ще се дискутира казусът, е насрочено за 18 часа в Младежкия дом. На него ще присъства кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, кметът на Баня Стамен Гешев, както и зам.-кметове и представители на общинската администрация. 

В обръщение до гражданите на гр. Баня от НИНКН заявявят, че дадената им от община Карлово информация е невярна и заблуждаваща.

От там обясняват, че целта на започната от института Териториална програма има за цел да направи оценка на състоянието на недвижимите културни ценности и това се прави във връзка са изработването на Регистър за недижимото културно наследство. В него са  включени 8 обекта, от които 4 са в аварийно състояние. Това са 3 сгради на Специализираната болница за рехабилитация, лесопарк "Калето", павирана улична мрежа и Царската жп гара с площада пред нея.

От НИНКН подчертават, че изпратеното до община Карлово уведомление  за издаване на индивидуален административен акт за тези четири обекта не спира инвестиционните инициативи, а привлича вниманието върху тяхната ценност.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия