Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър подписва споразумение за сътрудничество с гвардията на щата Ню Джърси

Кипър ще черпи опит в редица военни области от Националната гвардия на Ню Джърси (НГНД).
Снимка: ФБ/НГНД

Кипър се присъединява към Програмата за държавно партньорство (State Partnership Programme) на САЩ, като ще осъществява сътрудничество с Националната гвардия на щата Ню Джърси по въпроси в редица военни области. Споразумението за това ще бъде подписано днес в Никозия.

Подобрените отношения и нарастващото сътрудничество между Кипър и САЩ ще приемат по-конкретна форма с това решение, каза министърът на отбраната на Кипър Михалис Гиоргалас, който днес ще подпише споразумението. За участие в церемонията в Никозия е голяма делегация от американския щат.

В рамките на партньорството си с Националната гвардия на Ню Джърси Кипър ще черпи опит, ноу-хау и дори информация за технологично модернизирани оръжейни системи, посочи министърът.

Споразумението за сътрудничество включва редица военни области, а също морска сигурност, борба с тероризма, реакция при природни бедствия и извънредни ситуации.

Включването на Кипър в програмата на САЩ е следващата стъпка в задълбочаване на взаимодействието между двете страни във военната област, след като през септември миналата година Вашингтон премахна оръжейното ембарго за островната държава за фискалната 2023 г.

Програмата за държавно партньорство се администрира от Бюрото на Националната гвардия на САЩ и се ръководи от целите на външната политика на Държавния департамент.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!