Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали за бомби в училища в община Стара Загора (ОБНОВЕНА)

| обновено на 30.03.23 в 12:40

В 15  училища в община Стара Загора са подадени едновременно сигнали за взривни устройства по електронна поща. Това потвърдиха от полицията и от пожарната. Навсякъде са изпратени полицейски екипи с обучени кучета, "по наше предписание ще може да продължи учебният процес, но не може да влияем на мнението на директорите", заяви старши комисар Лазар Христов, директор на областната дирекция на полицията в Стара Загора. Получените заплахи са идентични с вече изпратените в изминалите дни до образователни институции в страната. Предприети са действия по процедура, увери той. 

Сигнал за бомба във Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" в Стара Загора е подаден около 9:20 часа, потвърдиха за Радио Стара Загора от полицията. Учениците и училищният персонал са евакуирани. Оказва се, че това е един от поредните сигнали, подадени по имейл. На място е и ст. комисар Лазар Христов, началник на ОД МВР - Стара Загора. 








В 9:12 часа е постъпил сигнал по имейл и в Пето ОУ "Митьо Станев". Това каза пред наш репортер директорът Димитрина Йовчева. По думите й такова съобщение е изпратено на пощите на всички основни училища в Стара Загора, като заплахата е за всички деца в града. 












Милена Йолдова, началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора също потвърди за случилото се пред Радио Стара Загора. Тя обаче не коментира кои са училищата и къде са. 

Как да реагират директорите на учебните заведения, в които е получен е-mail за поставена бомба, обсъдиха на оперативна среща представители на МВР, ДАНС, РУО и общинска администрация.

Изискването по протокол е учениците да бъдат изведени от сградата , която остава затворена за едно денонощие, съобщи ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова.

„При подобни сигнали протоколът изисква извеждане на учениците, проверка на сградата и връщане към учебния процес след 24 часа“.

В 10 основни училища в Стара Загора и в четири учебни заведения в селата Горно Ботево, Загоре, Хрищени и Братя Кунчеви, до момента са получени заплашителни електронни съобщения за поставени взривни устройства. Едно от школата, където учебният процес бе преустановен заради заплашителното електронно съобщение, бе Пето основно училище "Митьо Станев" в Стара Загора. Там деца и учители бяха изведени от сградата в рамките на шест минути, а по коридорите и класните стаи влязоха полицаи и пожарникари, както и следови кучета.   


Прокуратурата извършва проверки по получените заплашителни сигнали за поставени взривни устройства в учебни заведения в големите областни градове в страната, включително и в Стара Загора.

На този етап няма как да бъдат образувани отделни досъдебни производства, обясни старозагорският окръжен прокурор Дичо Атанасов.

„След изясняване на случаите вероятно ще се образува досъдебно производство, може би в София, но това ще стане факт след решение от ръководствата на МВР и на Прокуратурата.

Отделни досъдебни производства сега е безсмислено да се образуват, все още се работи и се извършват проверки“.



По публикацията работиха: Николета Петрова, Гергана Пейчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!