Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори - темата на тазгодишните пролетни "Литературни срещи"

Избори е темата на тазгодишното пролетно събитие от поредицата на Фондация "Прочети София" – "Литературни срещи". Събитието ще се проведе от днес до 1 април в Гьоте институт – България.

"Избори правим ежедневно. Артистите, писателите и хората на изкуството смятаме, че могат да дадат своята гледна точка, която да ни ориентира в сложния съвременен свят, в който живеем", каза пред БНР Тодора Радева - програмен директор на "Литературни срещи" и Фондация "Прочети София".

"Много сме близо до политическите избори, но поставяме темата в един много по-широк смисъл. Изборите са заложени в самия формат на представяне. Фондация "Прочети София" се опитва всеки път да предлага по различен начин събития, свързани с литературата. В случая участниците, които ще представим, разполагат с 20 минути, в които да направят своя избор пред публика и да разкажат за това, което ги вълнува – може да е свързано с техни произведения, може да е обща идея, да реферира към настоящата ситуация, може да е свързано с плод на изследване през годините. Решихме, че по този начин ще създадем една разнолика, динамична картина на съвремието и ще бъде много вдъхновяващо да чуем идеите, мислите и нещата, които вълнуват нашите големи писатели, поети и представителите на другите изкуства", коментира тя в предаването "Преди всички".

Днешният ден започва с разговор на Захари Карабашлиев и Тони Николов. Радослав Бимбалов ще участва с темата за превръщането на човека в машина, посочи Тодора Радева.

Какво още предстои, чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна