Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Задачата" на младия режисьор Деян Ангелов

Малко момиче се бори с плюсовете и минусите в математиката, докато майка ѝ не ѝ помага да разбере формулата на живота, в която място има и смъртта. Изправени пред една на пръв поглед лесна задача, те всъщност решават нерешимото – продължението, което настъпва, когато най-близкия ти човек вече го няма.

"Задача" е филм, който за девет минути разказва на какво е готов един родител за своето дете и колко малко му трябва на детето, за да повярва в себе си и живота. Показва и защо именно майките са тези, които имат силата да направят от нищо нещо, и то само с помощта на любовта си.

Филмът на Деян Ангелов вече половин година печели международни награди за режисура, сценарий и актьорско присъствие, но тепърва ще среща българската си публика. Оценен заради многобройните си качества, "Задача" печели зрителите най-вече с искреността, с която говори за немислимото. Късометражният разказ поднася темата за смъртта по лек и деликатен начин – без да натрапва драмата, но и без да омаловажава значението ѝ.

В ролята на майката влиза актрисата Йонна Темелкова, за която решаването на тази "Задача" е едно истинско актьорско предизвикателство. То, разбира се, се оказва по силите ѝ, защото Йонна успява да развълнува и без много думи. В ролята на дъщерята е деветгодишната Айя Крайнова. С магнетизма си и естественото си поведение пред камера Айя преживява нужната емоционална метаморфоза на екрана. По думите на младия режисьор тя е проявила истински професионализъм, макар за първи път да играе в киното.

Какво е смъртта и как се обяснява тя на дете? Режисьорът и сценарист на филма Деян Ангелов разказва в звуковия файл.

"Задача" е продуциран от "Семперия Филмс" и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", програма "Дебюти".


По публикацията работи: Росица Михова