Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Репортер на "Уолстрийт джърнъл" е задържан за шпионаж в Русия

Еван Гершкович
Снимка: WSJ

Репортер на в. "Уолстрийт джърнъл" е задържан в Русия за шпионаж, съобщи руската Федерална служба за сигурност, предаде АФП.

"ФСС е преустановила незаконните дейности на американския гражданин Еван Гершкович, кореспондент от московското бюро на американския вестник "Уолстрийт джърнъл", акредитиран в руското МВнР", съобщи ФСС, цитирана от руските информационни агенции.

Той е заподозрян в шпионаж в полза на американското правителство и събиране на информация за руския военнопромишлен комплекс.

ФСС не посочва конкретното руско военно предприятия, нито къде се намира, но заявява, че е задържало репортера в уралския град Екатеринбург, докато се е опитвал да получи секретна информация.

"Установено е, че Е. Гершкович, действайки по задание от американска страна, е събирал информация, класифицирана като държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на военно-промишления комплекс на Русия", се казва в съобщението на ФСС.

По-рано 31-годишният Гершкович е работел в Москва за Агенция Франс прес, бил е и репортер на англоезичния новинарски сайт "Москоу таймс".

Гершкович говори руски език. Родителите му живеят в САЩ, но са от СССР.

В изявление по имейл до Ройтерс, Wall Street Journal подчерта, че "категорично отрича" обвиненията в шпионаж срещу Еван Гершкович, базираният в Русия кореспондент, който беше арестуван от руската служба за сигурност ФСС по подозрение в шпионаж в уралския град Екатеринбург.

""Уолстрийт Джърнъл" категорично отрича обвиненията на ФСС и настоява за незабавното освобождаване на нашия доверен и всеотдаен репортер, Еван Гершкович. Ние сме солидарни с Еван и семейството му“, написа финансово издание.

Неотдавнашните разследвания на Гершкович включваха проучване на въздействието на международните санкции върху икономиката на Русия и едно разследване за нарастващото напрежение между елита на Кремъл и паравоенните сили на частната компания "Вагнер", управлявана от Евгений Пригожин, които се опитват от месеци да превземат град Бахмут в Източна Украйна .

Дейностите на кореспондента на WSJ в Екатеринбург обаче "нямат нищо общо с журналистиката", заяви Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни допълнително, че американският кореспондент не е бил задържан по подозрение, а по-скоро "хванат на местопрестъплението".

Американски дипломатически източник каза, че посолството на САЩ в Русия не е било информирано за инцидента и търси информация от руските власти за случая.

Други чуждестранни журналисти, отразяващи Русия, изразиха онлайн подкрепа за Гершкович, като казаха, че той е професионален журналист, а не шпионин.

Андрей Солдатов, автор и експерт в руските служби за сигурност, който е извън страната, заяви в социалните медии:

"Еван Гершкович е много добър и смел журналист, а не шпионин, за бога. Задържането му е фронтална атака срещу всички чуждестранни кореспонденти, които все още работят в Русия. И това означава, че ФСБ е неконтролирана", съобщава Ройтерс.

Руският вестник "Комерсант" съобщи, че 31-годишния Гершкович ще бъде транспортиран до Москва и държан в столичния затвор "Лефортово", следствен арест на ФСБ.
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени