Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Гребенаров: Слушам музиката през обектива си

''Има ли рокът минало?'' е фотоизложбата на фотографа Стоян Гребенаров, която е експонирана в столичната галерия ''Фотокъща Ралица'' до 24 април 2023 г. В 64 снимки е запечатан духа на българския рок от края на 80-те и началото на 90-те години.

Пътят на Стоян Гребенаров с рока се пресича още в детските му години, разказа пред Радио София фотографът. По-късно започва да снима и рок събитията и изпълнителите у нас.

„На рок посещение в Приморско снимам самия концерт и се появява едно лице и ми казва „искам да говоря с Вас“. Оказа се, че лицето е Румен Янев от „Ритъм“, главният редактор Стефан Станчев му е казал да ме извика. Проведохме съответния разговор и пожела да работя за тях и оттам започна цялата работа“, спомня си Стоян Гребенаров.

В изложбата са уловени моменти на голяма част от рок групите в началото на промените в България.

„Тогава много групи се появиха – „Ера“, „Нова генерация“, „Ахат“, много да изброявам много“.

За изложбата в продължение на два месеца Гребенаров сканира около 300 негатива и около 10 000 кадъра. Избира фотографиите за експозицията, като обещава за следващи изложби да извади кадри с историята на различни рок групи.

„Това е историята, родовата памет на музиката, една част, от която аз все пак съм заснел. Хубаво е тези неща да се помнят…Хората имат нужда от нещо по-различно, имат нужда някой да изкаже това, което те чувстват, да има вик“, казва фотографът.

Той добави, че изложбата е осъществена чрез Национален фонд „Култура“, а следващата, която подготвя ще е от Атон и е свързана с посещението му в манастирите.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Снимки: Стоян Гребенаров

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна