Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Raiffeisen Bank се оттегля от руския си филиал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Райфайзенбанк" (Raiffeisen Bank International AG) е решила да напусне руския си филиал или като се оттегли от него, или като продаде своя дял в него, заяви пред Der Standard главният изпълнителен директор на кредитната институция Йохан Щробл.

"Решихме да прегледаме потенциални трансакции, водещи до продажба или отделяне на "Райфайзенбанк Русия" и нейната деконсолидация от RBI Group в пълно съответствие с местните и международни закони и разпоредби и в консултация със съответните органи за последващи действия", посочи Щробл след заседание на изпълнителния съвет.

Той добави, че 'Райфайзен" ще сведе до минимум дейността си в Русия, докато не бъде взето окончателно решение.

Според "Файненшъл таймс", австрийската банка води преговори с двама потенциални кандидати за продажбата на нейния руски банков клон. Това е най-големият контролиран от Запада кредитор, останал опериращ на територията на Русия.

"Райфайзенбанк", чието руско подразделение управлява активи за малко под 27 млрд. евро, е подложена на нарастващ натиск от страна на регулаторите и западните правителства през последните месеци относно състоянието на бизнеса й в страната, който натиск се повиши, след като Москва започна инвазията си в Украйна през февруари миналата година.

Говорейки на годишната среща на "Райфайзен" в четвъртък, главният изпълнителен директор Йохан Щробл каза, че банката "напредва с потенциални транзакции“ и че ръководството на банката "признава спешността за действия, които войната създаде".

Високопоставен изпълнителен директор на Raiffeisen каза пред Financial Times, че банката е стеснила дискусиите до двама "жизнеспособни" кандидати.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна