Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трудно ще се разкрие изпращачът на заплашителните имейли

Снимка: Радио Пловдив, архив

Заплашителните имейли, които получават училища в големите градове на страната, а от днес и в Пловдив и възможните версии за целта на тези атаки, коментира в програма "Ден след ден" IT експертът Димитър Ганчев.

Според него можем само да гадаем кой изпраща тези имейли. 

"Моята хипотеза е, че е можело да има различни цели. В началото целта да е била една, а  после заради публичната реакция, целта да се е преформатирала. Даже не е сто процента сигурно, че става дума за едни и същи действащи лица, може да са различни. Не бих казал хакери. Изпращането на електронно писмо от името на произволно лице не е чак толкова сложна задача и е по силата на всеки. Аз в началото помислих, че е класическа схема - някой има контролно и иска да му затворят училището и за да него хванат лесно - кой е и къде е, е писал на десет училища в един район.  Но това обаче не се връзва със следващите дни. Затова казвам, че не е съвсем изключено първоначално целта да е е била е една, а после някой да се възползва, за да всява паника, копирайки действията на някой, които първо е имал съвсем друга цел", обясни Ганчев.

По думите му обичайно в такива случаи има нещо много простичко -  някой има конкретна цел да затвори конкретно учреждение, заради някаква лична изгода и за да не хо хванат разширява периметъра - не едно училище, а десет. 

"Но сега това продължи твърде дълго".

"Разкриването на извършителя е трудно, защото не е трудно да се изпрати подобен имейл", твърди Ганчев. По думите му, ако той не е направил някаква грешка, практически е невъзможно да се открие.

"Даже не става въпрос да се използват хакерски мрежи", твърди експертът

Той смята, че правоохранителните органи ще постигнат успех само, ако изпращачът не е взел никакви мерки и е оставил следите си.

Експертът изключи като вероятност това да е свързано с изборите, защото ако някой е искал да предизвика паника не е логично да го прави четири дена по-рано. Ефектът би бил по-голям, ако го направи в петък, предположи експертът.

"Продължавайки дълго време, ефектът на изненада, паника, страх отслабва".

По думите му търсеният ефект може да бъде да се говори дълго за това или да се замотаят следите.

Ганчев също така определи като хипотези имейлите да имат връзка с международното отношение, войната в Украйна и Русия.

Според него много аматьорски изглежда всичко, за да се търси подобна връзка и да бъде на държавно ниво извършеното.

Той подчерта, че целта е по-скоро да се говори по-дълго за станалото, за да се отвлече вниманието на хората от друго нещо:

"Да се подържа медийния интерес достатъчно дълго време. Честно казано, моите хипотези се изчерпаха и нито една не звучи достатъчно достоверно", допълни Ганчев.

Според него получаването на поща не е свързана толкова със сигурността в училищата. Пощата е удобно средство за комуникация и винаги ще може да се изпращат подобни съобщения, но не трябва да се гледа на това като на проблем за сигурността им. "Не е беда, по-скоро имиджов проблем и МОН може да направи нещо по въпроса", смята още Ганчев

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени