Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл обяви, че Еван Гершкович изпълнявал задачи на американското правителство

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералната служба за сигурност в Русия обяви, че в Екатеринбург е задържан кореспондентът на вестник "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович за шпионаж. И по нейно искане съдът в московския район "Лефортово" го остави в ареста за 2 месеца. И американският журналист, и изданието, за което работи, заявиха, че той е невинен.

От "Репортери без граници" съобщиха, че е разследвал частната военна група "Вагнер".

Според версията на Федералната служба за сигурност Еван Гершкович е изпълнявал задача на американското правителство, като е събирал секретна информацияза дейността на едно от предприятията на руския военнопромишления комплекс. Срещу журналиста е заведено наказателно производство за шпионаж. Предвидената в закона максимална присъда е 20 години затвор.

По данни на международната организация “Репортери без граници”,Гершкович е разследвал частната военна компания “Вагнер”, чиито наемници активно участват в боевете в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков  увери, че журналистът е бил заловен на местопрестъплението. И изрази надежда, че в отговор американските власти няма да започнат да проверяват кореспондентските пунктове на руските медии в Съединените щати. Говорителката на министерството на външните работи Мария Захарова написа в “Телеграм”, че не за първи път чужденци използват журналистическата си акредитация и виза като  прикритие за дейност, която не е свързана с журналистиката.

Еван Гершкович живее в Москва от 2017 г. Работил е за агенция “Франс прес”, MoscowTimes и New YorkTimes. Публикувал е статии в Economist, Foreign Affairs и PoliticoEurope. В началото на миналата година се присъединява към екипа на московското бюро на WallStreetJournal.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна