Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Скопие заличиха втори български клуб

фасадата на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид беше изпотрошена през есента на миналата година.
Снимка: БГНЕС

Десетина дни след като закри Българския клуб в Битоля "Иван Михайлов" министърът на правосъдието на Република Северна Македония издаде заповед за заличаването и на Българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, съобщава БГНЕС.

И двете сдружения на местните българи бяха регистрирани преди 3-4 години. Тяхното заличаване става след поправки в закона, които влизат в сила със задна дата, отбелязва агенцията.

Срещу клуба имаше стрелба с огнестрелно оръжие, по чудо нямаше пострадали. На 19 януари беше пребит и секретарят на клуба Християн Пендиков.

Днес следобед министърът на правосъдието Кренар Лога е подписал решение за закриване на Българския клуб "Цар Борис III" в Охрид. Ходът идва след становището на Комисията за употреба на имената, която преди два дни даде отрицателно становище за клуба в Охрид. Сега на ход е Централният регистър, който трябва да изтрие името от системата след това решение.

"Комисията за употреба на лични имена смята, че евентуалното назоваване на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост сред цялото македонско общество. В обяснението Комисията посочва, че той е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на които са ликвидирани стотици граждани. Особено се подчертава мнението, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка", се казва в официално изявление.

Властите в Скопие закриха българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля

По-рано този месец и битолският клуб "Иван Михайлов" беше заличен от регистъра на сдруженията в РСМ.

За тези ходове българският държавен глава реагира бурно и обяви, че ще бъде уведомена Европейската комисия. Българската оценка е, че това е израз на безсилие и паника от македонска страна.

Съгласно Закона за сдруженията и фондациите, който беше приет по съкратена процедура през ноември 2022 г. в РСМ, българските клубове са длъжни да подадат заявление за пререгистрация или в противен случай са изправени пред ликвидация. Срокът за подаване на искането изтече на 16 февруари.

Съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите се забранява на граждански сдружения, фондации и политически партии да използват имена, прякори, псевдоними, които са свързани с фашизъм, нацизъм, геноцид, Третия райх и др. Законът се прилага и за вече регистрирани сдружения и фондации и предвижда, че тези, които не действат съгласно посочените промени, ще бъдат заличавани от регистъра след решение на министъра на правосъдието.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!