Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигат обвинение на Доналд Тръмп

| обновено на 31.03.23 в 04:07
Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъде обвинен за плащанията на пари на порнозвезда, точно преди президентските избори през 2016 г., за да купи нейното мълчание, предаде Би Би Си.

Подробности за обвиненията, които ще му бъдат повдигнати, все още не са оповестени. Обвинителният акт вероятно ще бъде обявен в близките дни, съобщава в. "Ню Йорк Таймс", който се позовава на четирима души, запознати с въпроса.

Прокурор от Ню Йорк потвърди повдигането на обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп, а от офиса му съобщиха, че адвокатите на републиканеца са се свързали с него, за да "координират предаването му за повдигане на обвинение".

"Указания ще бъдат дадени, когато бъде избрана дата за повдигане на обвинението", се казва в изявление на говорителя на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, като се добавя, че обвинителният акт все още е запечатан.

Съдебните заседатели гласуваха да му бъдат повдигнати обвинения, след като изслушваха свидетели относно плащането на 130 000 долара от Тръмп на Сторми Даниълс в опит да купи мълчанието й, отбелязва Би Би Си. Целта е била да я спре да оповести публично за сексуална среща, която според нея тя е имала с Тръмп десет години по-рано.

Това плащане е в основата на делото на окръжния прокурор на Манхатън по обвинение срещу Тръмп, за което се съобщава, че е свързано с евентуално нарушение на правилата за финансиране на предизборна кампания.

На 18 март Тръмп заяви, че очаква до дни да бъде арестуван заради плащането на Сторми Даниълс. Тръмп отрича да е извършил нещо нередно. 76-годишният републиканец ще стане първият бивш или действащ президент, който ще бъде обвинен в престъпление. А това ще обърне наопаки надпреварата за Белия дом през 2024 г., в която Тръмп се бори да си върне поста, коментира Франс прес.

Сега Тръмп, който живее във Флорида, се очаква да се яви в Ню Йорк за първото изслушване в съда. Би Би Си съобщава, че е вероятно да бъде арестуван през следващите дни. Предстои да му бъдат снети пръстовите отпечатъци и да му бъде направена снимка, както на всички обвиняеми по наказателни дела, допълва Би Би Си.

Очаква се Тръмп да се яви доброволно за повдигане на обвинение във вторник, съобщава “Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на адвокатите му.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заклейми решението да му бъде повдигнато обвинение за плащанията на "подкуп", направен на порнозвезда, като се нахвърли срещу прокурорите и политическите си опоненти.

"Това е политическо преследване и намеса в изборите на най-високо ниво в историята", отбеляза той в изявление.

"Още преди да положа клетва като ваш президент на Съединените щати, радикалните леви демократи - врагът на трудолюбивите мъже и жени в тази страна - се включиха в Лов на вещици", каза той.

В изявление от пет параграфа, публикувано в рамките на минути след оповестяването на новината за обвинителния акт, Тръмп се зарече да си отмъсти, тъй като планира да се върне в Белия дом на изборите през 2024 г.

"Вярвам, че този лов на вещици ще се обърне срещу Джо Байдън", каза той.

Тръмп, който миналия уикенд проведе първия си предизборен митинг за изборите през 2024 г., добави: "Ние ще победим Джо Байдън и ще изхвърлим всички до един от тези криворазбрани демократи от длъжност".

Вторият му син Ерик коментира в Туитър:

"Това е прокурорска грешка от третия свят. Това е опортюнистично насочване към политически опонент в годината на предизборната кампания".

Адвокатът на порнозвездата Сторми Даниълс заяви, че обвинителният акт срещу бившия президент Доналд Тръмп показва, че "никой не е над закона".

"Обвинението срещу Доналд Тръмп не е повод за радост", написа Кларк Брюстър в Туитър. "Сега нека истината и справедливостта да възтържествуват."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!