Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Цветелина Пенева: Бомбените заплахи няма да спрат хората да си кажат мнението как искат да бъдат управлявани

Снимка: Ани Петрова

В случай на бомбени заплахи в изборния ден водещи трябва да бъдат органите на сигурността.

Това каза пред БНР председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.

Всички членове на изборната администрация и избирателите трябва да следват стриктно правилата и протокола, които трябва да бъдат изработени от МВР. Те са отговорни за това.

"Бомбени заплахи е имало и друг път в новата ни история. Има изработен протокол. Ако този протокол има нужда от актуализация, съответните органи ще си свършат работата, така че да бъде обезпечен изборният ден."

Пенева призова "да отидем спокойно и да упражним правото си на глас в неделя".

"Не мисля, че бомбените заплахи могат да спрат хората да си кажат мнението как искат да бъдат управлявани оттук нататък."

Засиленото полицейско присъствие осигурява спокойствие на изборния процес, подчерта тя.

"Цялата полиция е мобилизирана в изборния ден. Нека се доверим на органите на сигурността – това е нашият призив."

Видеонаблюдението е само помощно средство. Не е средство на отчитане на гласовете, на установяване на резултатите, още по-малко на паралелно преброяване, заяви Цветелина Пенева.

"Това не е начин на паралелно преброяване. Не знам защо се създадоха очаквания всяка бюлетина да се показва пред камерите. Това не е било основната идея на законодателя. Това са ненужни очаквания. Ние ще станем свидетели какво се случва в секционните комисии, как се броят бюлетините, как се сортират."

Никой от задължените да организират изборите не намери начин да укаже какви трябва да бъдат параваните. Това е много важен елемент от процеса на гласуване, коментира Пенева в предаването "Преди всички".

"Също така е възможност избирателят да снима своята бюлетина или да извади бюлетина в "тъмната стаичка". Защото се оказа, че няма да се ползват паравани. Не беше това духът и буквата на закона."

ЦИК можеше да каже каква е техническата спецификация на един параван, как трябва да бъде поставен, изтъкна тя.

Снимка: Ани Петрова

След проведената симулация на гласуване е станало ясно, че при еднократно сгъване на машинните бюлетини в много голям процент от случаите те се отварят и се разкрива тайната на вота.

Затова от Обществения съвет са препоръчали в методическите указания да бъде вписано задължение за двукратно сгъване на машинната бюлетина, която на миналите избори бе определяна като контролна разписка. Сега е оставено е на избирателя да прецени как да я сгъне и да я пусне в урната, подчерта Цветелина Пенева.

"В минали избори тези контролни разписки се пускаха в непрозрачни кутии и нямаше никакъв проблем как ще бъдат сгънати, но сега не е така."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.