Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци и дребни търговци от Петричко пред фалит, не искат и да чуят за избори

Снимка: БГНЕС

Земеделски производители и дребни търговци от района на Петрич са пред фалит. Разходите за производство на ранните зеленчуци са нараснали в пъти, а родната продукция не може да се конкурира с внесената от Гърция, Турция и Северна Африка. 

Десетки оранжерии пострадаха от силните ветрове през последните дни, унищожавайки и голяма част от чаканата реколта с краставици и домати. И купувачи няма, защото доходите се стопиха. 

Кърналовската борса е безлюдна, хората са отчаяни. Не искат и да чуят за избори - пет пъти за две години. 

Преди няколко години Сотир Милюков се връща от гурбет в Испания и влага спестените пари в малка семейна оранжерия. Освен производител е и търговец на Кърналовската борса. Надеждите му да закрепи малкия си бизнес бързо се стопяват и признава, че отново стягат куфарите за чужбина. На няколко метра от него е другата маса с малко пролетен зарзават - на Зоя Войнова, позната в цяла България с таланта си да реди стихове за народа, политиците и българската орисия. Около тях няма нищо друго освен празни щайги и няколко бездомни кучета. Изпарило се е и доверието им в политиците. Според тях българинът е ядосан на политиците. Нищо няма да произведем, смятат те. 

Производителите и дребните търговци са наясно за спекулата с цените на борсата. Признават, че заради проверките на институциите повечето от големите складове в съседство за заключени. Знаят и как се внася некачествена продукция, как се правят големите печалби. Но ефектът от контрола ще е от ден до пладне. Според Зоя Войнова Кърналовската борса си отива. 

77-годишната Зоя Войнова, която от 30 години е на Кърналовската борса и със спестените пари е построила 2 църкви, се оказва, че остава без пенсия. Над 25 години е работила като медицинска сестра и фелдшер по планинските села, но документите за стажа са изчезнали. Затова къде на шега, къде не, мечтае да основе партия на пенсионерите.

Репортажа чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени