Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем дни театрален празник в Габрово

Снимка: dramagabrovo.com

От 2 до 9 април Габрово е домакин на Международния фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл. Организатор е Драматичният театър "Рачо Стоянов".

Фестивалът е създаден през 1998 година и се провежда всяка нечетна година. Досега той се наричаше Фестивал на комедийния спектакъл, но от това издание организаторите разширяват обхвата му с желанието да представят спектакли  и със сатирична насоченост.

Програмата на дванайсетото издание включва осем от най-новите и най-ярки комедийни спектакли на театри от цялата страна.

Откриването на фестивала е със спектакъла "Чудесна неделя за CreveCoeur" от Тенеси Уилямс – постановка на режисьора Здравко Митков в Народния театър "Иван Вазов".

Фестивалният афиш включва още "Уют" от Камен Донев, на Драматичния театър "Н. О. Масалитинов" – Пловдив; "Клетка за пеперуди" от Жан Поаре, на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" – Варна; "Една задръстена звезда" от Слав Танев и Боряна Иванова, на Сатиричния театър "Алеко Константинов"; "Дон Кихот" от Мигел де Сервантес на Младежкия театър "Николай Бинев"; "Бомбето" по Йордан Радичков на Държавния куклен театър в Пловдив; "Суматоха" от Йордан Радичков на Драматичния театър "Гео Милев" в Стара Загора.

В последния фестивален ден ще бъде представен и спектакълът на домакините от Габровския театър – "Глупаци" от Нийл Саймън в постановка на младата режисьорка Валерия Минева.

Всички български спектакли ще участват в конкурсната програма, като най-добрите постижения ще бъдат отличени с награди за мъжка роля, за женска роля, за сценография, за авторска музика и за най-добър спектакъл.

Зрителите също ще имат възможност да дадат своята оценка чрез онлайн гласуване за най-добър спектакъл, който да получи Наградата на публиката.

В съпътстващата програма на фестивала ще бъдат показани на запис три чуждестранни представления – от Украйна (на 6 април), Великобритания (на 8 април) и Китай (на 9 април). За всеки спектакъл са осигурени български субтитри. Прожекциите са с вход свободен.

Фестивалът е създаден през 1998 година и се провежда всяка нечетна година. Досега той се наричаше Фестивал на комедийния спектакъл, но от това издание организаторите разширяват обхвата му с желанието да представят спектакли  и със сатирична насоченост.

Какво да очакваме от дванайсетото издание на театралния форум, разказа в "Артефир" Петко Койчев, директор на Драматичния театър "Рачо Стоянов".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!