Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мартин Кадинов: Видеоигрите са на челните позиции в икономиката на свободното време

Снимка: Иван Русланов

"Видеоигрите могат да се превърнат в предпочитан начин на прекарване на времето до такава степен, че голяма част от смисъла, който намираме в ежедневието, да се случва там. Понякога това може да е проблем. Често не е, а бива окачествявано като такъв".

Това отбеляза пред БНР Мартин Кадинов, част от гейминг културата и електронните спортове в България.

И допълни, че видеоигрите заемат една от челните позиции в икономиката на свободното време в глобален мащаб.

"Едно от нещата, които човечеството прави най-много като количество, когато има време да прави това, което иска, а не това, което трябва, е да играе игри. Заемайки толкова ключова роля в съвремието, видеоигрите се превръщат в голям бизнес. Освен това са и голям културен феномен".

В предаването "Хоризонт за вас" той посочи фактори, които във времето са видеоизменили игрите - достъпът до интернет, мобилните телефони, както и превръщането на игрите от продукт в услуга.

"В България има около 70-80 компании, които работят пряко или косвено в сектора на видеоигрите. В сравнение със съседните държави нито сме напред, нито назад. У нас няма някаква аномалия. Имаме офиси на някои от големите глобални студиа. Имаме местни по-предприемчиви организации, които създават български продукти. Имаме все повече малки екипи, т.нар. независими разработчици".

По думите му мобилните игри генерират най-голям процент - над 50%, от приходите в цялата гейминг индустрия.

"Голяма част от игрите, които играем, са с други хора. Много от игрите ни помагат да придобиваме знания и умения. В една от най-популярните игри за последните две десетилетия големите цели се постигат в екипи от по 100 човека, като често тези екипи живеят в 7-10 различни часови зони и те трябва да са на едно място по едно и също време. Те говорят на различни езици и са на възраст от 12 до 70 години".

Интервюто на Снежана Иванова с Мартин Кадинов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.