Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР - Кюстендил сезира РИК за организиран транспорт на гласоподаватели в община Невестино

Строената през 70-те години на миналия век областна сграда на полицията в Кюстендил беше реновирана за над 1 мил. лева.
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Районното управление на полицията в Кюстендил изпрати сигнал до РИК за организиран транспорт в деня на вота за гласоподаватели в Община Невестино. Началникът на РУ–Кюстендил, гл. инспектор Райчо Омерски, моли РИК да излезе със становище относно законосъобразността на заповедта на кмета на Община Невестино Димитър Стаменков в деня на изборите кола на Общината да превозва до секциите гласоподаватели от няколко села и махали.

От РИК излязоха със становище, че комисията  не е компетентна да се произнесе относно заповедите на кметове на общини, издадени по реда на ЗМСМА, но от същата е видно, че има връзка с изборния процес и съответно с правата на гласоподавателите.

От РИК извършили служебна проверка на интернет страниците на няколко общини в България, от която се установило, че това не е изолиран случай, а е практика на кметовете по общини, поради което счита, че ЦИК е компетентна да се произнесе относно поставения въпрос: Законосъобразно ли е кметовете по общини да издават заповеди за извършване на превоз на гласоподаватели от населени места, на които липсват СИК до находящи се в други населени места СИК, където да упражнят правото си на глас?

Затова препраща по компетентност на ЦИК сигнала на  РУ – Кюстендил.

В малката Община Трекляно досега на почти всички избори се осигуряват по поне два автомобила, които по график могат при желание на гласоподавателите да ги придвижват до секцията, където да гласуват, казаха от администрацията.

По повдигнатия въпрос ЦИК разясни, че превоз организиран от кмета на община Невестино, на хора от населено място без секции за гласуване, до друго, в което има секции не е нарушение ако това е предварително публично оповестено.

Секретаря на Комисията Севинч Солакова разясни:

"Задължение е на местната власт да обезпечи упражняването на правото на глас от избирателите, включително и тези, които не могат да се придвижат до секция. Това е уязвима група избиратели и те трябва да получат съдействие от всички държавни органи и институции".

Това становище е било изпратено писмено до МВР-Кюстендил с копие до Районната избирателна комисия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени