Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски отбеляза 400 дни от началото на руската военна инвазия в Украйна

Снимка: unian.net

400 дни война отбеляза украинският президент Володимир Зеленски и изрази увереност, че победата над руските нашественици е само въпрос на време. Заедно с европейски лидери той присъства на възпоменателна церемония за годишнината от освобождаването на град Буча от руска окупация.

Зеленски посети киевското предградие Буча заедно с президентката на Молдова и премиерите на Хърватия, Словения и Словакия по повод годишнината от изтеглянето на руските сили. Украинският президент заяви, че Киев никога няма да прости на отговорните за извършването на предполагаемите зверства в Буча.

"Руското Зло ще падне, точно тук в Украйна и няма да може повече да се изправи", посочи Зеленски.

В края на март миналата година украинските сили си върнаха контрола над градовете Буча и Ирпин, разположени на северозапад от Киев, след като руските сили се отказаха от опита си да превземат столицата. По целия свят бяха излъчени потресаващи кадри на трупове по улиците, а Киев смята, че над 1400 са мъртвите цивилни в града и района му.

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк категорично отхвърли възможността за примирие, какъвто призив отправи по-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко.

"Всяко примирие би означавало да признаем правото на Русия над окупираните територии, а това е напълно недопустимо," подчерта Подоляк.

На фронта Русия е подложила на ракетен обстрел град Харков, нанесени са най-малко шест удара с ракети С-300. Генералният щаб на украинската армия съобщи също, че неговите войски са отблъснали няколко руски атаки, извършени по едно и също време, в различни точки на източния фронт.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна