Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британско пристанище обяви "критично положение" заради чакащи автобуси към Европа

Дувър, Кент, Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 70 автобуси продължават да чакат на британското пристанище Дувър да бъдат обслужени на път за Франция.  

Деца, тръгнали на Великденска ваканция, вече прекарват повече от 12 часа на пристанището, съобщиха техните родители. Основните причини за голямото забавяне са лошото време и дългата процедура с гранични проверки от френска страна, но също и изключително големия поток от автобуси в началото на ученическата ваканция. Фериботите за товари и леки коли се движат по график, но това не е така с обслужващите автобусите. 

Пристанищните власти се извиниха за причиненото неудобство на пътниците и правят всичко възможно да ги снабдяват с храна, вода и напитки. Великденската ваканция не започна добре за опитващите се да я прекарат в чужбина. На летище „Хийтроу“ вчера започна 10-дневна стачка на отговарящите за сигурността и проверките на багажите.

Пристанище Дувър обяви "критично положение" заради дългото чакане на автобуси в резултат на изключително засиления трафик към Европа в навечерието на Великденската ваканция.

Хиляди се изсипаха в петък вечер в Дувър, откъдето потеглят фериботите, осигуряващи най-пряка и най-бърза връзка до френския бряг.

Фериботните компании P&O Ferries и DFDS Seaways също съобщиха за големи закъснения, цитирайки лошото време и забавянето по френския граничен контрол.

Говорител на пристанищните власти се извини на пътниците за причиненото неудобство.

Прави се всичко възможно хората да бъдат снабдени с храни и напитки след чакането с часове в автобусите в буферната зона на пристанището. Организират се допълнителни фериботни курсове, за да се разчисти по-бързо голямото задръстване.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!