Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отбелязва националния си празник

Снимка: Pixabay

Кипър отбелязва днес националния си празник /Cyprus National Day/ - началото на 1 април 1955 г. на освободителната си борба срещу британското колониално управление. Масовите тържествени чествания на годишнината са организирани за първи път както преди коронавирусната пандемия.

Възпоменателни събития, църковни служби, поднасяне на венци на паметниците на героите от продължилата 4 години освободителна борба се провеждат в цялата страна.

В честванията в столицата Никозия ще участват президентът Никос Христодулидис, председателят на парламента Анита Димитриу, министри, политици.

Празникът, известен още като “Ден на ЕОКА” по името на организацията на кипърските бойци, започва с тържествена църковна служба в катедралата „Апостол Варнава“ в Никозия, последвана от церемония на мемориалните гробища.

Централното събитие в честванията на националната годишнина се организира от Съвета за историческа памет на стадиона „Свобода“ в Никозия, където ще бъде донесен огън от мемориалите.

„Историческият дълг към героите, написали една от най-ярките страници в съвременната история на Кипър, е да продължим да се борим за обединението на родината ни с решение, основано на международното право“, заяви на пленарната сесия в четвъртък, посветена на годишнината, председателят на парламента Анита Димитриу.

Рестартирането на преговорите по Кипърския въпрос и неговото решаване е най-важният приоритет за президента Никос Христодулидис.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени