Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СИК в малките населени места в община Велко Търново - обнадеждени, че ще се справят с видеозаснемането при броенето

Снимка: БГНЕС

Ръководствата на секционните избирателни комисии в малките населени места в община Велко Търново са обнадеждени, че ще се справят с видеозаснемането при броенето на бюлетините и попълването на изборния протокол и са готови за забавянето, което това ще породи.  

142 са секционните комисии в община Велико Търново и първи изборните си книжа и бюлетините получават изборните състави от селата. Някои от тях коментираха новостите при изборния процес: 

„Добре стана, че изборът ще бъде диктуван“, заяви председателят на СИК в Шереметя. 

„Ние сме много малка секция с хартиени бюлетини и няма да имаме проблеми поне със заснемането“, посочи председателят на СИК в Арбанаси. 

„Писане ще има много, протоколи много, това ни забавя. Знаем всичко за видеото“, коментира председателят на СИК в Ново село.  

Председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова поясни за какво трябва да направят проба с устройството за видеозаснемане секционните комисии днес: 

„Дали устройството извършва запис в системата, от където всеки ще има достъп да наблюдава изборния процес. Ако има някакъв допълнителен проблем, „Информационно обслужване“ ще направят необходимото в предизборния ден да имат навсякъде действащи устройства“. 

В 399 секции във Великотърновска област ще има видеозаснемане при броенето на бюлетините, предоставените устройства са 400. 

Не всички председатели на комисии са минали обучение, като председателката на секцията в село Пушево: 

„Колегите са били на обучението, предполагам, че ще се справим. Аз бях на работа, нямах възможност да дойда“.  

Получаването на бюлетините и доставката на машините за гласуване протича нормално, посочи секретарят на РИК Диана Петрова: 

„Нямаме сигнали за нередности и несъответствия в процеса на раздаване на изборните книжа и материали, за машините отговарят „Сиела норма“, но не са сигнализирали да имат проблеми“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна