Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Транспортират машините до секционните комисии в Пловдив и областта

Под полицейска охрана започна транспортирането на машините за гласуване до секционните комисии в Пловдив и областта, чийто общ брой е 905. 

Началникът на отдел "Охранителна полиция" Костадин Костадинов обясни, че след като днес СИК-овете приключат работа с поставянето на параваните за гласуване, машините и изборните книжа, полицията ще поеме охраната на училищата.

"Ще бъде направен оглед на помещенията, на заключващите устройства, прозорците и след това стаите ще бъдат запечатани. Това се отнася и за помещенията, в които няма да се гласува", каза той.

Комисар Костадинов обясни и какъв е редът, ако има получен сигнал за взривно устройство. По думите му важно е дали той е подаден по телефона или по електронен път. В този случай СИК трябва да уведоми охраната на място, който от своя страна да докладва в Оперативната дежурна и да получи указания. "Съобразяваме се с достоверността на сигнала и ако преценката е, че той не е достоверен се води наблюдение на лицата, които влизат за гласуване и без да се създава излишно напрежение се извършва физическа проверка на мястото за гласуване. 

Ако се намери багаж, пакет, който е ничий, СИК и гражданите в помещението трябва да го напуснат, а председателят на СИК запечатва секцията до пристигнатео на компетентните органи", подчерта началникът на Охранителна полиция. 

От Областната дирекция на МВР съобщиха, че за сигурността на изборите са ангажирани над 1000 полицаи. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени