Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Удостояват посмъртно Еленко Начев със званието "Почетен гражданин на Ловеч"

Снимка: Община Ловеч

Дългогодишният началник на Регионалното управление на образованието в Ловеч и бивш директор на българското училище в Прага Еленко Начев ще бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Ловеч“. Решението е на местния общински съвет.

Начев отдава много години от живота си за развитието и подобряването на образователната среда не само в Ловеч.

В професионалната си кариера преминава от преподавател по математика, заместник-директор и директор в ловешки училища до директор на Българското средно общообразователно училище “Д-р Петър Берон” в Прага. След това е началник на отдел в Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч, а по-късно и началник на Регионалното управление на образованието – Ловеч 

Преди да почине в края на миналата година Начев беше съветник на министъра на образованието Сашо Пенов.

Предложението да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч е кмета Корнелия маринова и е подкрепено от Регионалното управление на образованието, съюза на работодателите и министерството на образованието.

Настоящият началник на РУО в Ловеч Иваничка Буровска, която работи дълги дълги години с Еленко Начев посочи:

„Еленко Начев е една от емблематичните личности в област Ловеч, предаващ своята любов към знанието, към моралните и духовните ценности на своите ученици. Учеше всички ни на доброта и мъдрост. Умело ръководеше дейностите в средното образование, принципно и отговорно. Стремеше да помага на всички образователни институции, но най-вече велик математик, учител, началник, но най-вече човек.“

Официалното вписване в Книгата на почетните граждани на  Ловеч и връчване на удостоверението ще стане на тържествена церемония по случай празника на града - 11 май.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.