Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводители от Дупнишко организираха протестно шествие

В колоната се включиха над 30 машини селскостопанска техника.
Снимка: БТА

Зърнопроизводители от Дупнишка, Сапарева баня и Бобов дол организираха днес на обяд протест по Е-79 и АМ "Струма". В колоната се включиха над 30 машини селскостопанска техника. За кратко беше спряно движението, но до образуване на колони и задръствания не се стигна.

Колоната с протестиращите машини тръгна от местността Бинека, а по Е-79 мина по отсечката между селата Пиперево и Дяково. На разклона за Бобов дол беше спряно за кратко движението при осигурена полицейска охрана.

"Протестираме срещу вноса на зърно от Украйна, високите цени на торове и препарати, ниските изкупни цени на зърното за българските производители, новите изисквания по схемите и интервенциите за директни плащания, вноса на храни без произход и изследване", сподели земеделският производител от района Спас Милушев.

Според земеделците цената на вносното жито е от 30 ст. за кг, а тяхната продукция от миналата година стои по складовете заради вноса от Украйна. По думите им държавата изкупува житото по 36 ст. за кг, а себестойността му е около 75-80 ст. заради поскъпналите торове и горива.

Никой не обясни защо протестът е организиран точно в деня за размисъл.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени