Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Във Великобритания българите ще гласуват в 118 секции

Във Великобритания утре ще отворят 118 секции в изборите за Народно събрание на България.

По четири секции, вече традиционно, ще бъдат отворени в българското посолство в британската столица и в българското училище в квартал "Баркинг".

Разположението на секциите отново е съобразено с географските и демографските нужди на гласоподавателите.

Ще се гласува както с машини, така и с хартиени бюлетини.

В 83 от секциите обаче гласуването ще бъде само с хартиени бюлетини. В 35 от секциите ще има и машини, 22 от тях са в Лондон. Информацията е от посланик Марин Райков, специално за БНР.

Предишните гасувавания показаха, че българите на Острова нямат никакво притеснение от гласуването с машини.

Организцията на доброволците отново е на много високо ниво.

Както може би е известно, при гласуването в чужбина е предвидено в секциите да има държавен представител. Г-н Райков уточни, че всички 91 държавни представители, които е трябвало да пристигнат от България, са на Острова.

Трудно може да се съди каква ще бъде активността на базата на подадените заявления за гласуване онлайн, които са близо 3 400, защото всеки може да гласува без предварителна заявка в самия ден, в която секция пожелае, като условието е да попълни декларация по образец пред конкретната Секционна комисия, че отговаря на условията за гласуване, че не е гласувал и няма намерение да гласува другаде.

На последните избори през октомври миналата година гласуваха над 30 000 българи във Великобритания.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.