Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Гласувайте! Вашият глас задължава политиците

Социологическите изследвания преди изборите са огледало, а ролята на социолозите в изборния ден е още една гаранция за честността на вота

Снимка: Борислава Борисова

"Гласувайте! Вашият глас задължава политиците в по-голяма степен да дават по-добър политически продукт" - за това призова изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов пред БНР. 

"Ролята на социологическите изследвания преди изборите е ориентировъчна, на огледало за обществото, където то да се отгледа. В самия изборен ден ролята на социологическите изследвания е малко по-сериозна – не е просто информативна, тя е още една гаранция за честността на вота, защото всички изкривявания много добре проличават."

Вече можем да разчитаме на искреността на хората в екзитпол, въпреки че има типове подкрепа, които остават скрити в изборния ден, отбеляза Симеонов.

"Като всяко изследване то си съдържа доза неизвестност."

Като голямо предизвикателство за социолозите той открои близките дистанции между политическите партии, които бяха уловени преди вота. Другото предизвикателство на тези избори Първан Симеонов вижда в отчитането, заради смесеното гласуване с машини и хартия, затова прогнозира и по-дълго паралелно преброяване.

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" призова да гласуваме, независимо от заплахите през седмицата, чиято цел по думите му е "да смущават".

Социологът отбеляза още, че "имитиращи продукти" и "находчиви класации" в социалните мрежи, когато данните още не са стабилни, понякога "като че ли служат да покажат обезверяващи за даден електорат резултати", а това влияе.

Симеонов не е противник и на идеята да няма екзитпол в изборния ден, както и да няма социологически проучвания в известен период преди изборите, за да може избирателят да се ориентира самостоятелно.

Ниската активност не е задължително лоша новина за някои електорати, каза още Първан Симеонов.

Резултатите могат силно да варират спрямо това, което сме показали, предупреди той, като визира нерешилите до последния момент за кого да гласуват.

"Това са избори – избирателят решава, не социолозите. Особено на фона на вяла кампания, която не е предизвикала кой знае какъв интерес." 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени