Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Изборният ден започна нормално

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова
Снимка: БГНЕС

Изборният ден е започнал нормално, отчетоха от ЦИК към 8 ч. Попълват се секционните състави, където не са се явили някои членове.

За 16 машини досега се знае, че поради технически причини няма да се ползват в секции в Бургас, 23 и 24 изборни райони в София, в Стара загора, в Търговище. Машините са били без смарт карти и други. 

На тези места РИК трябва да вземат решения да се гласува с хартиени бюлетини. Много са сигналите за предизборна агитация в деня за размисъл но Централната избирателна комисия ги оставя без разглеждане заради това, че те са в социалните мрежи и ЦИК няма правомощия върху публикациите там. 

Когато гласувате с машина, ако от СИК забравят да поставят печат на вашата бюлетина от машината, напомнете им. Това е записано в методическите указания към СИК-овете 

"На машините бюлетини се слага един печат. Повтаряйте го, много е важно, защото секционните избирателни комисии, макар че е записано в методическите им указания, е възможно да пропуснат. Въпреки това в нашите методически указания е оказано, че от машинното гласуване няма недействителни бюлетини и ще се зачита, въпреки листата на печат, но не трябва да става практика това нещо по никакъв начин", заяви за БНР говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени