Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските сили продължават да отблъскват руските атаки край източния град Бахмут

Близо до Бахмут, Донецка област, 4 февруари 2023 г.,
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили продължават да отблъскват руските атаки край източния град Бахмут в Донецка област, съобщиха украинските военни. В същото време обилният сняг забавя руските настъпателни операции.

Според оценка на британското военно разузнаване, усилията на Русия да завладее със зимна офанзива съседния с нея източен украински регион Донбас са се провалили. По протежение на дългия фронт "руските сили са постигнали само незначителни успехи с цената на десетки хиляди жертви". По-рано руски източници съобщиха за силни снеговалежи, които възпрепятстват напредването на атакуващите войски.

Украинският президент Володимир Зеленски отправи критики към Съвета за сигурност на ООН и призова за реформи, след като Русия пое ротационното му председателство. Зеленски заяви, че "едва ли може да си представим нещо, което да демонстрира по-добре пълната несъстоятелност на тези институции" от това Русия да ръководи органа на ООН, докато провежда кърваво и широко осъждано нашествие. Вчера Украйна наложи санкции на физически и юридически лица, обвинени в подкрепа на руската инвазия.

Последният кръг от санкции е насочен по-специално към оръжейната промишленост, а също така и към Иранската революционна гвардия, за която се смята, че доставя на Русия т.нар. безпилотни самолети камикадзе за използване при въздушни удари.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна