Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сигнали за проблеми с машините в 5 секции в Смолянско, една преминава само на хартия

Снимка: Румен Сарандев

97 208 са избирателите в 22-ри Многомандатен избирателен район Смолян. Имащите право на глас ще упражнят вота си в 271-а секции, постоянните са 260, подвижните са 6 и пет секции са разкрити в лечебни заведения.

Всички секции са отворени. На места има членове на комисии които не са се явили, но в момента се извършват замени.

Машинното гласуване е в 133 секции. Има постъпили обаждания обаче от страна на Секционни избирателни комисии, че има проблем с машините, каза председателят на РИК Росица Чакърова.

На много места бюлетината от машината не е разпечатана или не е отразен вотът, има произволни букви или е нагъната, накъсана или не се вижда нищо, обясни тя.

Заради такива проблеми в една от секциите в Чепеларе се преустанови гласуването с машина след решение на РИК. Там преминават изцяло на гласуване с хартиени бюлетини.

Към момента сигналите за проблеми с устройствата са общо 5 в различни секции, в различни общини. Продължават да постъпват такива сигнали, каза Чакърова.

Вече десетилетия никой политик, министър на здравеопазването или депутатите в досегашни парламенти не успяха да реанимират реформата в здравеопазването, казаха пред БНР сем. Павлина и Евелин Иванови, които са фелдшери от Рудозем с над 47 години стаж в спешния център в града. По думите им тяхната професия е по средата – между медицинска сестра и лекар. Тя е преходна категория, но изключително важна за селата. Без нея здравеопазване в региона не може да има.

"Екипът ни е фелдшер, сестра и шофьор. 6 екипа сме във филиала в Рудозем. 5 човека сме пенсионери, двама души са над 50 години", споделят те и не искат и да си представят какво ще се случва след тях.

"Професията спешен медик е за млади хора. Работещите в тази сфера трябва много бързо да се пенсионират, защото се амортизират и физически, и психически", смятат те.

Семейството настоява бъдещите народни избраници да обърнат специално внимание на спешната медицина.

"Трябва да дойде човек - много смел, много ерудиран като министър на здравеопазването. Не знам какви са му съветниците, но те са некомпетентни. Много мислят политически, не мислят икономически. Самото здравеопазване, въпреки че е много напреднало, населението е по-болно. Имам чувството, че фармацията командва медицината".

"Всеки се бори за кокала и нищо не се прави. Трябва някакъв Хан Крум да дойде".

Само в 3 филиала на смолянския център за спешна медицинска помощ има лекари. Близо 50 са фелдшерите в Смолянска област и на тях се крепи спешната помощ.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени