Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Избирателна активност 29,4% към 16 часа в Силистренска област

Избирателите в Силистра гласуват предимно машинно

| обновено на 02.04.23 в 18:06
Снимка: Незабравка Кирова

Последните данни от РИК – Силистра показват избирателна активност 29,4% към 16 часа в Силистренска област.

Гласували са близо 33 000, от имащите право на глас, по данни от РИК, малко над 112 000 души.

Продължава да е най-ниска е активността в община Дулово – 25,3%,. Най-висока е Главиница – 33,4%.

Една устройство за гласуване е извън строя, заради неотпечатване на бюлетини. Според указанията на ЦИК, РИК е дала разрешение да се премине към гласуване само с хартиени бюлетини.

Две жалби по електронна поща е получила Районната избирателна комисия, като и по двете се е произнесла, че са неоснователни. Става въпрос за агитация на майчин език в секции в село Зарица и село Суходол, община Главиница. Не били установени данни и очевидци, които да потвърждават сигналите, но членовете на секционните комисии са били предупредени.

Под 11 процента в обедните часове. Гласували са над 12 000 души от имащите право на глас по последни данни от РИК 112 368 души.

Най-ниска беше активността в община Дулово – 8,2%, а най-висока в Ситово – 14%.

Избиратели сигнализираха за неуместно поведение на членове на комисиите и близостта им до машините за гласуване. Изборният ден протича спокойно според Нели Лазарова и Стойка Костадинова, председатели на комисии.

"Избирателната активност е сравнително ниска. Предимно възрастни хора идват. Предимно гласуват с машина, възрастните също с машина".

"Секцията ни е голяма, 850 избиратели, очакваме ги да дойдат. Болшинството от избиратели гласуват с машина, с хартия са много по-малко". 

Периодично се е налагала намеса на техници в работата на машините, а проблемите идвали от ролките с хартия, но към момента няма неработещо устройство да гласуване, съобщи председателят на РИК Марияна Чобанова.

Избиратели, които избраха да гласуват с хартиена бюлетина, споделиха защо са се спрели на този вариант: "По-удобно ми е, по-добре да дам гласа си, отколкото да не го дам";

"Убедена съм, че хората, когато имат претенции, първо трябва да си употребят гласа като отговорност".


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени