Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Искаме Китай да зачита равнопоставените отношения

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Отидох в Китай, за да кажа много ясно това, което говорим в Брюксел и в Страсбург". Това каза председателката на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург на дебат, посветен на отношенията между Китай и ЕС:

"Това, което искаме е Китай да зачита равнопоставените отношения, когато става дума за достъпа на наши фирми до китайския пазар, да спазва прозрачността за субсидиите, както и интелектуалната собственост. Освен това знаем, че има области, в които инвестициите и търговията представляват риск за нашата икономическа и национална сигурност, особено в рамките на откритата симбиоза на Китай между неговия военен и търговски сектор".

Фон дер Лайен изрази солидарност със санкционираните евродепутати, на които Китай наложи санкции. Сред тях е и Илхан Кючюк от "Обнови Европа":

"Искам да изразя солидарността си с тези членове на Европейския парламент, които бяха несправедливо санкционирани от китайската комунистическа партия, само защото изрекоха на глас нарушенията на човешките права. И това е симптом, че Китай не е обърнал страницата към епохата на реформи и откритост, а преминава към нова ера на сигурност и контрол.  Чух това в Пекин от много европейски фирми, които наблюдаваха от първа ръка този завой към сигурността, който е далеч от логиката на отворения пазар и свободната търговия".

Кючюк, както и колегите му Райнхард Бутикофер, Майкъл Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман попаднаха под санкциите на Китай с мотива, че "сериозно увреждат суверенитета и интересите му и злонамерено разпространяват лъжи и дезинформация". На тях и техните семейства е забранено да влизат в континенталната част на Китай, Хонконг и Макао. Кючюк е един от защитниците на уйгурите, които са затворени в лагери в Синцзян. Преди две години той беше сред инициаторите Илхам Тохти да получи наградата "Сахаров" на Европарламента. Тохти е уйгурски правозащитник, който беше арестуван и осъден на доживотен затвор в Китай.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна