Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Любослав Костов: Все още не сме чули истински важните новини за доходите и бюджета

"По-важно е да имаме бюджет, отколкото да има правителство"

Снимка: Мария Филева

"Анонсираните новини за някакъв диалог и разбирателство са добри, но все пак още не сме чули истински важните новини, които касаят обществото - доходите и бюджетът". 

Това каза пред БНР Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания.

Икономистът подчерта, че е важно какъв ще бъде заложеният дефицит в новия бюджет:

"Защото не е вярно, че държавата харчи повече за доходи, както твърдят политиците. Държавата отстъпва от редица сектори, поради това, че нямаме бюджет. Отстъпва от образованието, от здравеопазването, от социалните услуги, от всички обществени сектори, където работодател е държавата, а парите идват от държавния бюджет". 

По думите му бюджетът е финансовата рака на държавата и ако той е заложник на това дали партиите са се разбрали, значи имаме много голям проблем на представителната демокрация:

"По-важно е да имаме бюджет, отколкото да има правителство, тъй като държавата няма да фалира, ако имаме нови избори, но има голяма опасност да се стигне до редица сътресения във фискален план, ако не приемем адекватен на конюнктурата бюджет".    

Любослав Костов обясни, че българинът харчи повече не защото не може да си направи сметката, а защото няма как да не направи тези разходи за прехрана и битови сметки:

"Поради таи причина спестяванията до 1000-2000 лева намаляват, а ръстът на бързите потребителски кредити е значителен. Да, българинът харчи, но взема кредити или от роднини и приятели".

Интервюто на Диана Янкулова с Любослав Костов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.