Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За мнозинството българи идеалното семейство е с две деца

Снимка: pixabay

За малко над 63 процента от населението идеалът за семейство е семейство с две деца - това сочат данните от извадково изследване на Националния статистически институт, обяви директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова на форум на тема "Необратим ли е демографският срив в България".

Според данните за 17 на сто от населението идеалът е семейство с три деца, а с едно дете - за малко под 8 процента. Костова подчерта, че решаващият фактор човек да стане родител е финансовото състояние:

"На второ място наличието на подходящ партньор и на трето място наличието на подходящи жилищни условия. Интересно е да се покаже и всъщност кои мерки, държавни политики, според хората биха им повлияли да имат още деца или деца по принцип. Това е качеството на здравните услуги и достъпът до тях, увеличаване на средства за социално подпомагане, гарантиране на достъп до детските ясли и градини, намаляване на данъците на родителите в зависимост от броя на децата и премахване на подоходните граници, т.е. детски надбавки са всички".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени