Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добро представяне на Microsoft и на компанията майка на Google през първото тримесечие

Основните бизнеси на Microsoft и на Alphabet - компанията майка на Google, се представиха по-добре от очакваното през изминалото тримесечие, което повиши цените на техните акции и "нанесе удар" по конкурентните технологични компании, които трябва да представят корпоративните си отчети за първото тримесечие на 2022 г. по-късно тази седмица.

Приходите на Microsoft Corporation през първите три месеца на 2023 г. нараснаха със 7% спрямо година по-рано до 52,9 млрд. долара благодарение на скок с 16% на приходите от облачните услуги (Intelligent Cloud) до 22,1 млрд. долара, което разсея опасенията за рязко забавяне на харчовете на корпоративните клиенти за облачните услуги на технологичния гигант след бума на цифровите услуги по време на пандемията от Covid-19.


Очакванията  на Уолстрийт бяха за по-слаби общи приходи в размер на 51 млрд. долара.

В същото време печалбата на Microsoft скочи с 10% на годишна база през януари - март 2023 г., достигайки $2,45 за една акция. На годишна база нетната печалба се повиши с 9,5% до 18,3 милиарда долара при осреднена прогноза за печалба в размер на 16,6 млрд. долара. Оперативните приходи пък възлизат на 22,3 милиарда долара спрямо 20,4 млрд. долара през същия тримесечен период на 2022 г.

"Най-напредналите модели на AI (Изкуствен интелект) в света се обединяват с най-универсалния потребителски интерфейс в света, за да създадат нова ера на изчисленията", коментира изпълнителният директор Сатя Надела.

Alphabet Inc. - компанията майка на Google, също представи късно снощи добри корпоративни резултати, като отчете нарастване на приходите през първото тримесечие с 3% до 69,78 млрд. долара при осреднена прогноза за приходи в размер на 68,9 млрд. долара.

операционна система Android на Google

Оперативната печалба пък нарасна с 25% спрямо година по-рано до 17,41 милиарда долара.

От друга страна, нетната печалба на Alphabet Inc. намаля с 8,43% на годишна база до 15 млрд. долара, като печалбата на акция се понижи с 4,88% до 1,17 долара от 1,23 долара за акция година по-рано. Очакванията обаче бяха за по-голям спад на печалбата за акция до 1,06 долара.

Приходите от реклама на Alphabet се повишиха с 2% през последното тримесечие, като те са само малко под силните резултати, отчетени преди година, което поражда надежди, че рекламната дейност е на път да се върне към постоянен растеж след спад с 2% през последното тримесечие на 2022 г.

"Доволни сме от нашето бизнес представяне през първото тримесечие, с добро представяне при търсачката Google и облачните услуги. Въведохме важни продуктови актуализации, закотвени в дълбоката компютърна наука и AI (изкуствения интелект)", посочи главният изпълнителен директор Сундар Пичай.

Акциите на двете водеши технологични компании нарастват солидно на ивънборсовата търговия на Уолстийт след предстяените късно снощи по-добри финансови резултати.

Акциите на Microsoft се повишават с 8,5% към 298,86 долара, а на Alphabet - с близо 2% към 105,35 долара за акция, след като за кратко дори отчетоха ръст от 4 на сто.

Като цяло се очакваше най-големите американски технологични компании да постигнат малък растеж, ако изобщо има такъв, през трите месеца до края на март, поради силния старт през 2022 г., и забавянето на разходите, което засегна много части от бизнеса им.

Но резултатите от снощи подхранват надеждите на Уолстрийт, че основните двигатели на растежа на технологичните гиганти, известни като Big Tech, се оказват по-устойчиви от очакваното.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна