Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хималаите са един от световните региони с най-тежък йоден дефицит, изтъкна специалистът относно модата да се консумира хималайска сол

Ендокринолог: За уж по-здравословно хранене хората купуват сол с 10 пъти по-малко йод от българската

Жените да са в оптимален хормонален баланс преди забременяване, съветва д-р Десислава Иванова

Снимка: Pixabay

Тенденцията за уж по-здравословно хранене кара хората да купуват сол, в която йодът е десет пъти по-малко, отколкото в българската йодирана сол.

Това заяви в интервю за БНР ендокринологът Десислава Иванова.

"Доста често установяваме, след като поразпитаме пациентите, че не се хранят с българска йодирана сол. Най-често споменават за хималайската сол", разказа от лекарската си практика тя.

Щитовидната жлеза е много важна част от ендокринната система. Йодът е микроелемент, абсолютно необходим за нормалното ѝ функциониране. Той не се синтезира в човешкия организъм. Щитовидната жлеза поглъща йода от кръвта. Организмът си набавя около 60% от йода от месни продукти, 30% от такива с растителен произход и 10% - от водата.

В 10 грама българска йодирана сол има около 150-200 микрограма йод, по-малко от 15 микрограма е наличието на йод в същото количество хималайска сол. Разликата е много голяма, поясни Десислава Иванова.

Йодирането на солта е прост метод. Това се предприема преди десетилетия, когато български учени установяват йоден дефицит сред голяма част от населението, посочи ендокринологът.

Предозирането на йод е доста рядко срещано състояние, подчерта д-р Иванова.

"Трябва да изядем доста количество сол или орехи, за да се случи нещо токсично с организма. Ако сме в рамките на нормалното – щипка сол, няма да има никакъв проблем."

Снимка: Pixabay

Много е важно младите, особено жените, които планират бременност, да изследват TSH хормона си, обърна внимание тя в предаването "Хоризонт до обед". Според нея е необходима информационна кампания по този въпрос.

Майката трябва да е в оптимален хормонален баланс преди да забременее, защото до определена седмица бебето няма собствена щитовидна жлеза, изтъкна специалистът.

Йодът участва в синтеза на щитовидните хормони, а те, достигайки до плода, му помагат да образува нервна система, главен, гръбначен мозък, сърдечно-съдова система, уточни ендокринологът.

особено са отговорни за интелектуалното развитие на бебенцето."

Хималаите са един от световните региони с най-тежък йоден дефицит, обобщи д-р Десислава Иванова и предупреди, че с консумацията само на хималайска сол бихме могли генерално да навредим на нашето здраве.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна