Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев след среща в МФ: Намерени са резерви за 3% бюджетен дефицит

Снимка: БГНЕС

Намерени са резерви в проектобюджета, така че дефицитът да бъде сведен до три процента, обяви Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" след среща на депутати от групата и техни колеги от ГЕРБ-СДС с експерти във финансовото министерство.

Социални разходи няма да бъдат орязвани и засега не се предвижда промени на данъци, каза още Василев.

За около седмица експертите от Финансовото министерство ще направят новите разчети, коментирани с депутатите от двете най-големи парламентарни сили.

"След което ще обсъдим вариант, който изглежда доста реалистичен - бюджетът да влезе в 3-процентовите ограничения, които сме говорили. Чисто технологично това най вероятно ще се случи като на първо четене бъде отхвърлен този бюджет с 6,4 (процента дефицит - б.р.), след което да бъде коригиран от министерството и да влезе вече с 3% и конкретно заложени политики, които парламентът би приел", каза Асен Василев

В отговор на въпрос какви са резервите и ще се стигне ли до орязване на социални разходи или пък до вдигане на данъци, Василев отговори:

"Мисля, че изненадите не са големи - едната е План за възстановяване, другата е дивидент, третата е отчасти по издръжката на различните ведомства, четвъртата е капиталовата програма, тоест не се пипат социални разходи или заплати на този етап".

От своя страна Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС заяви, че когато се работи по въпроса за прехвърлянето на 100% от дивидента на държавните предприятия към хазната, ще се внимава да не се наруши здравината на енергийната система. А на въпроса дали ГЕРБ остава на позицията си само редовен кабинет трябва да внесе бюджета, Петкова заяви:

"Това, зад което оставаме категорично е, че нашата основна цел и нашият основен приоритет е приемането на България в еврозоната".

Министър Росица Велкова не е присъствала на срещата, тъй като е в командировка в чужбина.


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна