Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България все още няма подходящи пожарогасители за електромобилите

Снимка: БНР, архив

В България все още няма подходящи пожарогасители за електрическите автомобили, предаде репортер на БНР.

Съгласно Закона за движение по пътищата обаче, всяко движещо се по пътя 3- и 4-колесно моторно превозно средство трябва да бъде оборудвано с пожарогасител.

Само за миналата година пожарите от самозапалване на автомобили са над 1700, като изгорелите превозни леки средства са над 900, 59 микробуса и автобуси също са унищожени от огъня. Двадесет процента от пожарите са възникнали в купето, а най-честото възпламеняване е в двигателя.

Страната обаче няма подходящи пожарогасители, които могат да помогнат при възпламеняване на електрически автомобили, казва Тошко Бързилов, главен експерт от Държавната агенция Безопасно движение по пътищата. Причината:

"Изискват се преди всичко специални вещества, които да не провеждат електрическия ток. И второто нещо е да не встъпват в реакция с алкалните метали, които се използват в батериите."

Той посочи, че в момента в България има единични бройки, но все още нямаме масово на пазара такива пожарогасители, които са тези автомобили.

Самите производители на електромобили изрично трябва да посочат типа пожарогасител, подходящ за използването му, "защото тази група автомобили са с различна конструкция, различни елементи, различни батерии - някои са с литиево-йонни, другите са с алкални, други са кондензаторните, зависи всичко това от самия производител какъв вариант ще предложи", каза Бързилов.

Вече има случай и на изгорели електрически автомобили и у нас.

"Миналата година имахме такъв случай, доколкото знам във Варна, изгорял е на стоянка напълно."

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна