Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как да изберем подходящ свредел?

Свределът е машина, използваща свредла със спираловидна форма, която е предназначена за издълбаване на дупки в земята с определена дълбочина и диаметър.

Намира приложение в строителството и градинарството и е много ефективен за Вашите работни задачи. Дупката, която се пробива, е с форма на цилиндър.

Свределът е подходящ за дейности, свързани със засаждане на растителност, пробиване на дупки за колове и огради и др.

Когато избирате свредел, трябва да вземете под внимание неговата дължина и диаметър, както и за какво ще го използвате.

Важни фактори са:

  тип почва, която ще пробивате;

  с каква цел ще използвате машината;

  дали има наличие на камъни и пясък.

Видове свредели и техните предимства

Свределите за почва се захранват от електрически мотор, бензинов двигател, акумулаторен двигател или ръчно.

Те са предпочитани машини предимно в градинарството и строителството, тъй като издълбават дупки с прецизни размери, намаляват умората на тялото и се работи с тях бързо и лесно.

Ръчният свредел е подходящ за работни задачи с по-малък обем. Може да го използвате в градината, като засаждате малки дръвчета, храсти или да изкопавате по-малки дупки в земята.

Този вид свредел заменя другия ръчен инструмент - лопатата. С ръчния свредел не е необходимо да влагате толкова много сила, колкото с лопатата. Неговото предимство е, че не се нуждае от електричество, за да може да се използва и е най-достъпен като цена.

Електрическият свредел работи само в близост до електричество. Използва се за засаждане на дървета или други растения и изкопаване на дупки в почва. Той е по-лек за разлика от акумулаторните и бензиновите, благодарение на което намалява умората по време на работа.

При избор на електрически свредел, е важно да обърнете внимание на скоростта и мощността на машината. По-компактен е и намалява физическите усилия за разлика от ръчния свредел. Също така по-достъпната цена го прави предпочитан продукт.

Акумулаторният свредел се отличава с ниско ниво на шум и леко тегло. Той работи с акумулаторни батерии, няма необходимост от постоянно електрическо захранване. По време на работа е независим от електрическия ток. Акумулаторният свредел не отделя вредни емисии и е много икономичен.

Бензиновият свредел, наричан още моторен, е най-мощната машина между останалите видове. Този тип свредели могат да се използват при тежки условия на работа и почти навсякъде. Предоставят комфорт и по-малко физическо натоварване.

Главно се използват в земеделските и домашните стопанства, строителството и градинарството. Казано иначе, бензиновите свредели са много подходящи за засаждане на дървета и други растения, изкопаване на по-дълбоки дупки за издигане на ограда и строителни дейности.

Бензиновият свредел е предпочитан, тъй като има висока скорост на работа, възможност за смяна на свредлата му, може да дълбае в почвата до 3 метра с допълнително закупени удължители, има ефикасна работа и е удобен за съхранение и транспортиране. Моторният свредел се състои от свредло, двигател и филтрираща система. Също така включва ръкохватка и към него може да се добави удължител.

Когато избирате модел бензинов свредел, е важно да имате предвид:

  Мощността на двигателя

Колкото по-мощен е свределът, толкова по-лесно и бързо ще изкопавате дупката в почвата.

  Наличието на допълнителни системи

Машината може да се предлага с допълнителни функции, които да улеснят Вашата работа като например система за спиране на двигателя за безопасност, антивибрационна система, филтрираща система и други.

  Теглото

Бензиновите свредели са мощни, съответно имат по-голяма тежест от останалите. Ако транспортирате машината на различни места често, трябва да имате предвид, че минималната им тежест е около 10 кг.

  Диаметъра и дължината на свредлата

Диаметърът на свредлата обикновено е между 100 и 400 мм. Дължината им е важна, ако използвате машината за по-голям отвор, например за засаждане на дърво.

Източник: iStockphoto.com

Безопасна работа със свредели

За да осигурите безопасна работа със свредели, можете да спазвате следните указания:

  Преди да започнете работа с машината, проверявайте двигателя, за да предотвратите повреда или инцидент.

  Поставяйте на сигурна и твърда повърхност, която няма наклон, за да предотвратите разливане на бензина.

  Бъдете внимателни с бензина, тъй като е лесно запалим. Когато зареждате свредела, го правете докато е изключен и не го препълвайте.

  Проверявайте дали сте затворили капака на резервоара.

  Почиствайте редовно машината от масло и други отпадъци.

  Не допирайте работещата машина до странични предмети или стени.

  Използвайте предпазно работно облекло, включително ръкавици и ботуши.

Откъде да закупя свредел?

В сайта onlinemashini.bg ще откриете богато разнообразие от продукти на утвърдени марки. Предлагат се множество артикули на изключително изгодни цени. Висококачествените продукти гарантират приятна работа с отлични резултати.

За да направите поръчка от онлайн магазина, не е нужно да се регистрирате, а процесът на поръчване е бърз и лесен. Доставя се до офис на куриер или личен адрес в най-кратък срок от време. Предлага се и  възможност за разсрочено плащане с избрани от Вас месечни вноски.

Всеки продукт включва подробни технически параметри и описание, за да е по-лесен избора на артикул. Ако Ви е необходима професионална консултация, можете да се свържете със специалистите по телефон или имейл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна