Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформата “Световен театър в София“ отново през юни

Снимка: Световен театър в София

Между 4 и 24 юни ще се състои 17-ото издание на „Световен театър в София“ 2023. За пореден път столицата ни ще посрещне едни от най-ексклузивните и най-нови спектакли, като „Да яздиш облак” на Раби Мруе, „Любов” на Пипо Делбоно и „Животът е сън” на Деклан Донелан и Ник Ормерод. Продукциите ще гостуват в София веднага след участия на международни театрални фестивали и форуми.

И тримата режисьори са познати на българската публика. Раби Мруе гостува в България през 2010 г. с документалния театър „В търсене на изчезналия служител”. Тази година ще бъде в София със спектакъла „Да яздиш облак“, в чиято основа е историята на собствения му брат Ясер Мруе, когото ще видим на сцената.

Именно „Да яздиш облак“ открива тазгодишното издание на платформата „Световен театър в София“ на 4 юни от 19:30 ч., в Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, каза пред Радио София Асен Терзиев от VIAFEST, които са организатори на форума.

Пипо Делбоно гостува в София през 2015 г. със спектакъла „Орхидеи“. Неговият спектакъл „Любов“, който вече жъне успехи по международните сцени, ще бъде представен на 8 юни от 19:30 ч. на сцената на Сатиричния театър.

На 15 юни от 19.00 часа в Народния театър „Иван Вазов” ще видим най-новата продукция „Животът е сън” на световноизвестния театрален тандем Деклан Донелан и Ник Ормерод, която е реализирана съвместно с Националната компания за класически театър в Мадрид. Веднага след гостуването си на „Световен театър в София“, „Живоът е сън” ще бъде представен на един от най-големите театрални фестивали - в Единбург. 

„Тези три заглавия са „живите“ спектакли, като „Любов“ и „Животът е сън“ са доста мащабни. Тази година сме подготвили малко по-разширена стрийминг програма, която е свързана с основната програма. За мен, театърът в интернет има смисъл, когато ти предлага някаква друга алтернатива - нещо, което „живата“ сцена не може понастоящем да ти предложи. Нашата стрийминг програма е връщане назад, към неща, които вече няма как да видим на живо, свързани с тези имена, които са част от основната ни програма“, добави Асен Терзиев.

Той допълни, че ще бъдат представени онлайн два спектакъла. Единият е на Пипо Делбоно - „След битката“, а другият е на Деклан Донелан – „Крал Юбю“.

Платформата Световен театър в София е част от Календара на културните събития на Столичната община на 2023 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени