Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народният театър представя фотографии от най-известните роли на Чочо Попйорданов

Чочо Попйорданов
Снимка: Народен театър Иван Вазов


Изложба с фотографии представя някои от най-известните роли на Чочо Попйорданов, които той е изиграл на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ . Чрез експозицията колегите му отбелязват 10 години от смъртта му, които се навършиха на 5 май, както и рождения ден на актьора. На 11 юни Чочо Попйорданов трябваше да навърши 59 години. Следващата седмица ще има и специално издание на спектакъла „Хъшове“, където той изпълняваше ролята на Македонски.  

В рамките на 10 платна и повече от 50 фотографии е побрана малка част от забележителната театрална кариера на Чочо Попйорданов, който си отиде преди 10 години, ненавършил 50. 

„Не актьор, а истинска вихрушка от енергия и емоции“, пишат колегите му от Народния театър по повод изложбата, която вече може да се види от зрителите в партерното фоайе на голямата сцена. 

Чочо Попйорданов

Дебютът на Чочо Попйорданов в Народния театър е през 1994 г. в ролята на Чудомир Чипиловски в постановката „В полите на Витоша“ от Яворов, режисирана от Маргарита Младенова. Следват роли в „Сън в лятна нощ“ (постановка Александър Морфов), „Човекът, който прави дъжд“ (режисирана от Леон Даниел), „Вишнева градина“ (във вариант на Крикор Азарян) и разбира се „Хъшове“, където Чочо Попйорданов години наред игра Македонски. Тук освен снимки, зрителите ще видят и револвера, с който актьора излиза на сцената.  

Чочо Попйорданов

Още за изложбата разказа Катя Попчева – експерт в отдел „Реклама“ на Народния театър: 

„От някои спектакли са подбрани по няколко снимки, защото има изключително интересни негови изражения и емоции. Събрали сме един калейдоскопичен образ на този незабравим актьор. Някои от фотографиите са допълнително обработени“

В изложбата са включени и снимки от последното представление на Чочо Попйорданов на сцената на Народния театър. Спектакълът е „Пет жени с еднакви рокли“, където играе ролята на Трип под режисурата на Боил Банов, казва още Катя Попчева: 

„Той си партнира с няколко прекрасни актриси. 2011-2012 е сезонът, в който Чочо последно играе на сцената на Народния театър. Това е последната му роля. Но най-паметната е на Македонски в „Хъшове“. Има няколко снимки от това представление“.

Чочо Попйорданов

Освен снимките, решихме да сложим и цитати от интервюта на Чочо, защото той е имал много особен поглед към живота и присъствие, разказа тя. 

На Чочо Попйорданов ще бъде посветено и представлението „Хъшове“ на режисьора Александър Морфов на 23 май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени