Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 милиона гърци избират утре новите 300 депутати

Гръцкият парламент в очакване на новите 300
Снимка: Мерим Тенев

Утре в Гърция се провеждат редовни парламентарни избори. Над 10 милиона гърци ще изберат новите 300 депутати. Въпреки това е възможно страната да навлезе в изборна спирала, подобна на България, отбелязват анализаторите в Гърция.

Въпреки социологическите прогнози, че и сега управляващата дясноцентристка партия "Нова демокрация" ще е победител на изборите в неделя, промяната на изборното законодателство и отнемането на бонус депутатските места за печелившата формация, които ѝ осигуряваха стабилно и самостоятелно управление, блокира възможностите за съставянето на правителство след изборите. Това коментира пред БНР анализаторът Георгиос Архондас.

"Ако спечели "Нова демокрация", лидерът ѝ Кириакос Мицотакис не възнамерява да се опитва да състави коалиционно правителство. Нека подчертая, че е напълно невъзможно първата сила да получи мнозинство за самостоятелно управление".

Така Гърция може да попадне в една изборна спирала, отбеляза още анализатърт Георгиос Архондас.

"Така че според мен почти сигурно ще отидем на още едни избори. Тогава наистина връщането на бонус местата за победилата формация ще увеличи значително възможността да имаме ново самостоятелно правителство.

Но не е изключено и това да не стане. Голямата въпросителна е дали ще се променят стратегиите и условията на партиите, или ще тръгнем за трети път на избори с всички последствия - главно за икономиката ни и за международната политика".

Напрежение, часове преди отварянето на изборните секции в Гърция предизвиква и намерението на основната опозиционна партия – лявата СИРИЗА да прави свое собствено паралелно преброяване на гласовете. Представителите ѝ дават разнопосочни мнения дали е налице възможност да оспорят резултатите.

А от управляващата "Нова демокрация" контрират, че в страната, родила демокрацията, досега никой никога не е поставял съвременната изборна процедура и броенето на гласовете под въпрос.

Работното място на гръцкия премиер "Мегаро Максиму"

Международният пресцентър в историческата сграда "Запио" 


Снимки: Мерим Тенев
По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна