Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Калейн с променени бухалки и лента за световното във Валенсия

Абсолютната европейска шампионка за 2023 година Боряна Калейн ще бъде с променени съчетания с бухалки и с лента на световното първенство, което ще се проведе във Валенсия през август.

„Промените сме ги решили още преди европейското. Имаме яснота какво искаме да подобрим в композициите й.  Решили сме да променим бухалките и лентата, в другите може да има дребни промени, но в бухалките и лента те ще са по- кардинални“, разкри личната треньорка на гимнастичката Марияна Памукова след приключването на многобоя на шампионата в Баку.

„ Доволна съм от това, че тя направи едно добро завръщане след тази пауза и тези колебания, които показа в началото на сезона. Има какво да покаже още като стабилност, но смятам, че е най -доброто тепърва предстои и тя ще го покаже на следващите състезания", допълни Памукова.

Към нея и Калейн от известно време се присъедини и олимпийската шампионка с ансамбъла на България от Токио 2020 Мадлен Радуканова.

"Аз съм изключително благодарна на Мадлен, защото тя беше човека, който й помогна в доста труден момент. Тя продължава да я подкрепя и да вярва в нея.  Благодарна съм и на госпожа Илиана Раева за това, че направи възможното Мадлен да е тук и да подкрепя отново Боряна", добави тленьорката.


Главният мениджър на националния отбор по художествена гимнастика индивидуално жени Бранимира Маркова заяви, че дори не си е представяла днешните успехи на националните състезателки Боряна Калейн и Стилияна Николова.

„Разбира се, че съм доволна. Много сме щастливи, още сме под влияние на емоциите. Боряна успя да победи. Това беше едно състезание на нерви, изключително тежко и

съм много доволна, разбира се, Това, което успя да направи Боряна е нещо, което дори не съм си мечтала. Много съжалявам, че Стили не успя да изиграе съчетанието си с лента.. Смятам, че ще бъде трудно, защото това все пак е четвъртия състезателен ден. Ще направим всичко възможно тя да бъде добре, да се състезава и да се бори за медалите във финалите, на които се е класирала", добави треньорката.

В утрешния ден оставен Калейн и Николова, Ева Брезалиева ще играе на финала на лента.

"Ева днес проведе тренировка. Много е щастлива за резултатите на момичетата, подкрепя ги и се надявам утре да успее пак да изиграе съчетанието си с лента, както тя би могла да го изиграе", допълни Маркова, която в последните десет години е начело на тима.

"Скоро си мислех, че това е 10-ото Европейско първенство, на което извеждам отбора. Първото беше през 2013 година, когато Невяна Владинова участваше само с едно съчетание. Така че вече имам много опит, въпреки всичко ги изживявам все така емоционално и треперя до последния момент за всяко едно изпълнение. Аз съм смела в мечтите си - първо да спечелим още една квота от световното първенство и, разбира се, медали на олимпийските игри", завърши тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени