Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на културите с българско участие в Чикаго

Снимка: Елена Цанева

В Скоки, едно от предградията на Чикаго с около 70 000 жители,  включително и немалко българи, и днес продължава майският Фестивал на културите, в който има и нашенско присъствие.

България е активен участник в този фестивал от 12 години, а той има повече от 30-годишна история. Обичайно на откриването дефилират  представители на не по-малко от 35-40 националности.

В продължение на 2 дни на сцената се редуват танци и музика пренасящи участници и публика в различни точки на света. В първия ден България беше представена от фолклорните ни състави "Хоро" и "Виванов", които бяха посрещнати с аплодисменти, а изпълненията на сцената  продължаваха през целия ден.

Имаше още забавления за децата - от павилионите, представящи  културата и традициите на различните държави, можеха да се закупят  сувенири, имаше и вкуснотии всякакви за всички възрасти.

Главният инициатор и организатор на българското присъствие Ана-Мария Бунева казва, че участия като това са ни необходими:

"Смятам, че е важно да бъдем представени сред другите националности и етнически групи, с което да популяризираме нашата родина".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна